İlk Adım : KiCad Editörleri
KiCad’i ilk açtığınızda karşınıza yukarıda gördüğümüz bloğun bulunduğu bir sayfa gelir. Aşağısına tanımlarını yaptım ama kısaca bir göz gezdirelim bu kısımlar ne imiş ?
Şematik düzenleme editörü; kısmında tasarlamak istediğimiz devrenin .sch uzantılı şematik dosyasını oluşturuyoruz. Bir devre tasarlarken elinizde bu dosyanın bulunması daha sonrasında bir değişiklik yapmak istediğiniz anda ya da devreyi anlama ve anlatma gibi konularda size kolaylık sağlar. Bu yüzden düzenli ve açık bir şema çizimini alışkanlık haline getirmeniz sizin için daha yararlı olur. Bu editörde bulunan elemanlarla ilgili ayrıntıların bulunduğu yazıyı buradan inceleyebilirsiniz.
Sembol kütüphanesi editörü; bu editörü KiCad’de bulunmayan bir kompanenti oluşturmak yada var olan bir elemanın üzerinde isteğimiz değişikliği yapmak için kullanıyoruz. KiCad sürekli güncellemeleriyle beraber kendini geliştiren bir program ancak kütüphanelerinde örneğin aradığımız bir entegreyi ya da bir klemensin bizim aradığımız modelini bazen bulamayabiliyoruz. Bunun için internette aradığımız elemanın sembol, footprint ve 3D dosyalarını indirebildiğimiz güzel siteler var bunları yeri geldiğinde paylaşırım. Kendi entegrenizin pin yerleşim düzenini kendiniz oluşturmak ya da direk baştan kendiniz çizmek istiyorsanız bu editörde gerçekleştirebilirsiniz.
PCB düzenleme editörü; devrenizin şematik dosyasının oluşturdunuz gerekli denemeleri yaptınız ve şimdi sırada bu tasarımınızı somut bir hale getirip basmak var.
PCB (Printed Circuit Board) ; ” Baskılı devre kartı, elektronik devre elemanlarını monte etmek için yüzeyinde iletken yollar ve adalar, yüzeyler arasında ise içi lehim kaplı delikler içeren değişik yalıtkan materyallerden yapılmış plakalardır. “
https://tr.wikipedia.org/wiki/Bask%C4%B1l%C4%B1_devre_kart%C4%B1
Şematik dosyasında elemanların pin bağlantılarının adlarını koruduğumuz, Netlist’i burada çağırarak oluşturduğumuz devrenin elemanlarının belirlediğimiz footprintler ile burada görüntüleyebiliriz. Buradan sonrası yolların netler ile olan bağlantılarını gerçekleştirerek bir PCB tasarımı yapmak.
Footprint kütüphanesi editörü; eeschema kısmında bulunan sembol düzenleme editörü gibi PCB kısmında kullandığımız footprint’leri düzenlemek, üzerinde değişik yapmak yada bulunmayan bir footprint’i çizerek kütüphanemize eklemek için kullanılır. Peki footprint nedir ? Bir kompanetin PCB devremizi bastıktan sonra üzerine monte etmemiz için gereken pedlerin yada deliklerin yerleşim bilgisidir.
Gerber Görüntüleyici; Gerber dosyaları pcb üretimi için kullanılan 2D formatında vektör resim dosyalarından oluşur. Gerber dosyaları her iki yüzde yer alan bakır katmanları, lehim maskesi, delik dosyası v.s. gibi baskı devre kartının üretimi için gerekli tüm bilgileri bulundurur. Gerber çıktılarını pcb tasarım programlarının hemen hemen hepsi .rar ve .zip olarak arşiv formatında vermektedir. GerbViewer (Gerber Görüntüleyici) ‘da KiCad’de
ya da diğer PCB Tasarım programları ile oluşturduğunuz dosyalar için bir görüntüleyicidir (RS 274 X format). Pcbnew’den (Excellon formatında) drill (matkap) dosyalarını da görüntüleyebilirsiniz.
Bitmap İçe Aktarma; KiCad, herhangi bir bitmap görüntüsünü karakterize eden ve bir eeschema veya pcbnew modülü oluşturan bitmap2component adlı bir programa sahiptir. PCB’nize logo eklemek gibi işlemlerinizi bu bölümden yapabilirsiniz.
Hesap Makinesi Araçları; Regülatörler, PCB için yol kalınlıkları, elektriksel boşluk hesaplamaları, iletim hatları, RF zayıflatıcılar, direnç renk kodları gibi hesaplamaları yapabilen bir programa sahiptir.
Çalışma sayfası düzen editörü “Pi editor”; şematik dosyasını oluşturduğunuz çalışma sayfasının şekli ile ilgili düzenleme yapmanızı sağlar. Ben normal ayarlarını beğendiğim için bu kısımla hiç çalışmadım.
KiCad’in düzenleme editörleri ile ilgili kısaca bilgi vermiş olduk. Eğer aklınıza takılan ve sormak istediğiniz olursa aşağıya yorum bırakabilirsiniz. En kısa sürede dönmeye çalışırım. İyi çalışmalar herkese.