KiCad EDA Nedir ?

Herkese yeniden merhaba. PCB tasarımı yapanlar, yeni başlayanlar yada hobi amaçlı devre çizimi ile uğraşanlar için çok kullanışlı ve üstelik de ücretsiz bir elektronik kart tasarım programı olan KiCAD’den bahsedelim biraz. Ben son bir senedir kullanmama rağmen kullanım kolaylığı sayesinde çok çabuk adapte oldum ve eminim ki sizde bunu yaşarsınız. Bazı profesyonel çizim programları çok karmaşık olabiliyor ve hem maddi hem de kaynaksal olarak gerçekten bu can sıkıcı bir hale dönüşüyor.

KiCAD, şematik ve PCB çizimlerinizi kolaylıkla oluşturabileceğiniz, 3 boyutlu görüntüleme imkanı sunan, kartın basımı için gerekli gerber dosyalarını oluşturabileceğiniz, geniş ve genişletilebilir (dışarıdan destekli) kütüphaneye sahip bir açık kaynaklı elektronik kart çizim programıdır.

KiCad, geliştirilmeye 1992’de başlandı. GNU / Linux, Windows ve Apple OS X bilgisayar işletim sistemlerinde çalışan yazılım, ek teknik katmanlarla birlikte 32 bakır katmana kadar baskılı devre kartları için şemalar oluşturabilir. 2013’ten beri CERN Beams departmanındaki uzmanlar, elektronik tasarım topluluğundaki bilgi alışverişini kolaylaştıracak bir çerçeve sunan Açık Donanım Girişimi’nin (OHI) bir parçası olarak KiCad’e önemli katkılarda bulunmuştur.

Son gelişmeler KiCad’e önemli bir destek sağlıyor. Raspberry Pi ve Arduino zaten CERN KiCad inisiyatifine bağışlanmıştır. KiCad’i geliştirmek ve “CERN and Society” (CERN ve Toplum) web sitesi aracılığıyla bağış yaparak PCB tasarımı için verimli bir araç haline getirme çabasına katılabilirsiniz.

KiCad’in yazılım araçları:

  • KiCad: Proje yöneticisi
  • Eeschema: Şematik editör ve komponent editörü
  • Pcbnew: Devre kartı düzen editörü ve footprint (ayak izi) editörü
  • GerbView: Gerber görüntüleyici

KiCad yukarıdaki özelliklerinden dolayı bir EDA (Electronic Design Automation) (Elektronik Tasarım Otomasyonu) programıdır. Devrelerin gitgide karmaşıklaştığı ve giderek daha fazla erişilebilir hale geldiği bir ortamda, bazı görevler yazılımla otomatikleştirilmeye başlanmıştır. EDA, 1970’lerde elektronik mühendislerinin tasarım ürünleri – devre kartları, yongalar, simülasyon, doğrulama, vb. araçları tanımlamak için doğmuştur.

Yukarıda gördüğümüz blokta KiCad’in en önemli 3 kısmından şematik editör ile tasarımlarınızı sınırsızca oluşturabilirsiniz; üstelik özelliklerin kilidini açmak için ödeme yapmanıza gerek yok. 32 adete kadar bakır katmana sahip profesyonel PCB düzenlemeleri yapabilirsiniz.

KiCad, tasarımınızı interaktif bir alanda incelemek için kullanabileceğiniz bir 3D görüntüleyici içerir. 2B görünümde incelenmesi zor olan ayrıntıları incelemek için döndürüp, çevirebilirsiniz. Çoklu oluşturma seçenekleri, kartın estetik görünümünü değiştirmenize veya daha kolay inceleme için özellikleri gizlemenize ve göstermenize olanak sağlar.

KiCad 4.0.7’nin piyasaya sürülmesinden yaklaşık bir yıl sonra, KiCad geliştirme ekibi yeni ve geliştirilmiş bir KiCad 5.0 sürümünü yayınladı. Bu güncellemesinde ne gibi değişiklikler olduğunu geliştiriciler tarafından hazırlanmış bu yazıda inceleyebilirsiniz. (Ben size linki gösterdim inceleme kısmını size bırakıyorum!!) 

Kurulumunu ayrı bir yazıda hem Windows hem Ubuntu için anlattım. Uygulamalı olarak anlatmak için küçük bir devre tasarımı gerçekleştiririz. 

Aklınıza takılan, anlamadığınız bir konu için (yada beğeni, öneri ve görüşleriniz)  aşağıya yorum yapabilirsiniz. En kısa sürede geri dönüş sağlarım. Herkese iyi çalışmalar.

Kaynak : http://docs.kicad-pcb.org/stable/en/getting_started_in_kicad.html