Orange Pi Kurulum (Armbian)
Kurulum aşamalarını uzaktan bağlantı ve ekranlı olarak iki türde de inceledik, bu yazımda ekranlı kurulumu anlattım. Masaüstü ile bağlanmayacaksınız uzaktan bağlantı (SSH bağlantı) yazısını hazırlayacağım. Uygulama aşamalarını anlatmak için Orange Pi Lite modelini kullanmayı tercih ettim. İlk olarak bir klavye, mouse, ethernet ve monitör bağlantılarını gerçekleştirelim. Bu bağlantıları gereken şekilde yaptıysanız şimdi kullanmak istediğimiz işletim sisteminin kurulum dosyasını indirmeliyiz. Ben bu yazıda Debian tabanlı Armbian işletim sisteminin kurulumunu anlattım.
İlk olarak kurmak istediğimiz işletim sistemimizin imaj dosyasına ihtiyacımız var.
http://www.orangepi.org/downloadresources/
Yukarıdaki linkten modelinize uygun kurabileceğiniz tüm işletim sistemlerini görebilir ve imaj dosyalarına erişebilirsiniz. Ancak
Armbian’ın kendi sitesinden de indirebilirsiniz ki ben bu alternatifi daha sağlıklı buluyorum 🙂 Bu linkten (https://www.armbian.com/download/)
kullandığınız Orange Pi modelini seçerek imaj dosyamızı indiriyoruz.
İşletim sistemini kurmak için bir SD karta ihtiyacımız olacağından bahsetmiştik. SD kartı biçimlendirmek için;
SDFormatter
SDFormatter programına ihtiyacımız var. İndirmek için şuraya tıklayın.
Sonrasında SD karta imaj dosyasını yüklemek için;
Win32 Disk Imager
Win32DiskImager programını kullanacağız. İndirdiğimiz .rar formatındaki imaj dosyasını açıp programdaki “Image File” bölümünde bu dosyayı
seçebilirsiniz. Dosyayı atarken programdaki “Device” bölümünde SD kartınızın seçili olduğuna dikkat edin ve “Write” diyerek dosyayı SD karta yazabilirsiniz. Dikkat: doğru device seçili olduğundan emin olun!
İşlem tamamlandıktan sonra SD kartı çıkarabilir ve Orange Pi kartınıza takabilirsiniz. HDMI kablosu ile kartınıza bir monitör bağlamalısınız.
Klavye ve mouse için kartınızın üzerinde bulunan USB girişlerini kullanabilirsiniz. Kartımıza güç vermek için 5V (volt) 2A (amper) bir adaptörü güç girişine bağlamalıyız. Buraya kadar bir sıkıntı yaşamadıysanız güç verdiğiniz anda kurulum başlayacaktır.
Orange Pi açıldığında gerekli ön yüklemeleri kendi yapacaktır daha sonra kullanıcı giriş ekranı gelecektir.
Login : root Password : 1234
Şeklinde dolduruyoruz ve ilk girişimizi yapmış oluyoruz. Daha sonra ekranda sizden yeni bir kullanıcı adı ve şifre girmeniz istenecek yani default olarak girdiğiniz bilgileri değiştirmeniz gerekecektir.
(current) Unix Password kısmına eski parolanızı yani ‘1234’ yazarak Enter’a basabilirsiniz.
Enter new Unix password ise yeni belirleyeceğiniz parola kısmıdır. Parolanız çok basit ve kısa olduğunda sizden yeni bir parola belirlemenizi ister. Ayrıca ilk açıldığında klavye ayarı ingilizce olarak belirlenmiştir. Bu nedenle gireceğiniz parola için dikkat edin. Bu ayarlar bittikten sonta Türkçe klavyeye nasıl çevireceğinizi anlatırım.
Full name[], Room Number[] vs. kısımlarını ENTER’a basarak geçebilir ve ‘Is the informastion correct?’ [Y/n] diye sorduğu kısma ‘Y’ diyerek devam edelim.
‘Do you want to change display settings now?’ [nY] kısmında size ekran çözünürlük ayarlarını değiştirip değiştirmek istemediğinizi soruyor eğer varsayılan ayarlarla devam etmek isterseniz ki ben öyle yaptım, ‘n’ diyerek geçebilirsiniz.
Kurulum ayarları bitti şimdi ‘reboot’ komutuyla sistemi yeniden başlatabiliriz.
Gelen masaüstü ekranda sol üst köşede bulunan ‘Applications’ kısmında aradığınız birçok aracı bulabilir ya da ‘Terminal Emulator’ penceresinden işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Not : Klavye ayarlarının İngilizce olarak belirlendiğini söylemiştik şimdi bu ayarı nasıl değiştirebileceğimizi iki yöntemle göstereceğim.
1.Terminal penceresinden :
Komut satırına ;
sudo nano /etc/default/keyboard
Komutu kısaca açıklayalım. Sudo; işletim sistemine çalıştıracağınız komutu yönetici olarak yetki vermesini sağlar. Sistem dosyaları varsayılan olarak kullanıcı düzenlemeleri için sadece okuma iznine sahiptir. Nano; Windows’ta kullandığımız not defteri uygulamasının linux versiyonudur. /etc/default/keyboard ise etc klasörünün içindeki default klasöründeki keyboard dosyasının yolunu gösteriyor.
yazarak gelen kısımdaki XKBLAYOUT=” kısmını ‘tr’ ile değiştirerek kaydededip çıkıyoruz. (Ctrl+X) Yeniden başlatmanız gereklidir.
2. Application menüsünden : (sol üst köşedeki penguen)
Menüden Settings >> Keyboard >> Layout bölümünden ‘Use System Defaults’ seçimini kaldırıp aşağıdaki ‘Add’ kısmından Türkçe’yi seçip çıkabilirsiniz ve evet yeniden başlatmalısınız. Buraya kadar geldiyseniz yeniden başlatmak için sakın fişini çekip takmayın. Reboot yapmalısınız 😉
Bu yazıyı denerken sorun yaşadığınız yerde ya da aklınıza takılan soruları yorum olarak yazın en kısa sürede cevaplarım.
Çok yararlı bir başlık olmuş.
Keyboard olayini yeni ogrendim surekli “setxkbmap tr” yazmaktan usanmistim
yararlı olduysa ne mutlu