Orange Pi Uzaktan Bağlantı (SSH,TTL)
Bir önceki yazımızda OrangePi’ye bir ekran, mouse ve klavye bağlantılarını yaparak masaüstü şekilde nasıl kullanabileceğimizi açıklamıştık. Şimdiyse bu çevresel cihazlara gerek olmadan uzaktan bağlantı ile nasıl kullanabileceğimizi öğrenelim. Bu yöntemleri kısaca tanıtabiliriz.
SSH (Secure Shell) ;
Öncelikle cihazımıza güç adaptörünü ve ethernet kablosunu takarak çalışmasını sağlıyoruz. Orange Pi açılıp ağa bağlandıktan sonra otomatik olarak ip alacaktır. Bu ip adresini öğrenmek için bilgisayarınıza Advanced IP Scanner programını indirebilirsiniz. Programın kurulumu ve kullanımı gayet basit. Açıldığında “Tara” diyerek ağınızda ip alan cihazların bir listesini görüntüleyebilir ve Orange Pi’nizin aldığı ip’yi öğrenebilirsiniz.

Cihazımızın ip adresini öğrendiysek şimdi bağlanmak için gerekli olan uygulamayı indirelim. PuTTY, açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir terminal uygulamasıdır. Buradan indirebilirsiniz.
PuTTY Arayüzü
Öğrendiğimiz ip adresimizi arayüzde gördüğümüz ‘Host Name’ kısmına yazıp ‘Open’ diyebilirsiniz. Her seferinde yeniden girmek istemiyorsanız ‘Saved Sessions’ bölümünden kayıt da oluşturabilirsiniz.
Sunucunuza bağlandıktan sonra gelen terminal ekranında sizden kullanıcı adı ve şifresi istenecektir. Kullanıcı adınız “root”, şifreniz ise mailinize gelen şifredir.
NOT: Güvenlik nedeni ile siz şifre yazarken ekranda bir şey gözükmez yani neden yazmıyor diye düşünüp tekrar tekrar denemeyin.
Giriş işlemlerini de tamamladıktan sonra artık Orange Pi ile uzaktan bağlantınızı sağlamış oldunuz. Buradan sonraki tüm işlemlerinize gelen terminal penceresinden devam edebilirsiniz.
USB-TTL Dönüştürücü;
Eğer ethernet veya Wifi üzerinden Orange Pi ile bağlantımız bulunmuyorsa. Bu bağlantı şeklini seçerek terminal ekranına erişebilirsiniz.
Uart haberleşme uçlarını öğrenerek başlayabiliriz.

Tabloda gördüğünüz TX\RX bacaklarını aşağıda ki şekilde (TX->RX, RX ->TX) bağladıktan sonra,

bilgisayarınızın aygıt yöneticisi kısmından Orange Pi’nizin hangi COM port’a bağlı olduğunu öğrenebilirsiniz. Eğer aygıt tanınmıyorsa driver’ı yüklü değildir. PL2303 USB-TTL kablo için driver dosyasını aşağıdan indirebilirsiniz.
Cihazla ilgili kablolarda bir sıkıntı yok ve hangi COM’da olduğumuzu öğrendiğimize göre Orange Pi’ye bağlanmak için PuTTY programını kurabiliriz.
PuTTY’yi kendi sitesinden indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Programı açtığınızda ‘Connection type’ yazan kısımdan ‘Serial’ bağlantı tipini seçmelisiniz. Bağlantı noktanızı (COM) öğrenmiştiniz. ‘Serial line’ kısmına hangi bağlantı noktasındaysanız onu yazın.
‘Speed’ kısmından haberleşme hızını (baud rate) 115200 olarak ayarladıktan sonra ‘Open’ diyerek Orange Pi’ye bağlanabilirsiniz.
Bu yazıyı denerken sorun yaşadığınız yerde ya da aklınıza takılan soruları yorum olarak yazın en kısa sürede cevaplarım.