PyCharm Nedir? Nasıl Kurulur?

Python‘ı nasıl indirdiğimiz yazımızda IDLE’den bahsetmiş ve kullanmıştık. IDLE’yi yani etkileşimli kabuğu python ile birlikte gelen test ortamı gibi düşünebiliriz. Fakat uygulamalarımız arttıkça bu ortam bize basit kalacaktır. Bundan sonraki yapacağım projeler için Pycharm geliştirme ortamını kullanacağım.

PyCharm, Jetbrains firması tarafından geliştirilen, birden fazla işletim sisteminde çalışabilme özelliğine sahip bir Python geliştirme ortamıdır(IDE). Kod analizleri, grafiksel hata ayıklamacısı, versiyon kontrol sistemi ile entegre ve Django ile Python web geliştirmeleri yapılmasını sağlamaktadır. Windows, OS X ve Linux işletim sistemleri üzerinde çalışır.

PyCharm IDE’sini aşağıdaki buradan indirebilirsiniz. Professional ve Community olmak üzere iki seçeneği var. Proffesional ücretli, Community ücretsizdir. Şuan için biz ücretsiz olarak indirelim daha sonra siz isterseniz Professional’a yükseltebilirsiniz. Bu arada PyCharm Java ile çalıştığı için eğer bilgisayarınızda Java yüklü değilse buradan indirebilirsiniz.

PyCharm’ın kurulum dosyasını indirdikten sonra çalıştırıyoruz. Aşağıdaki resimde gördüğümüz gibi bilgisayarınıza uygun launcher’ı seçmeyi (işletim sistemim 64-bit) ve ‘.py’ kutucuğunu işaretleyerek py uzantılı dosyalarla ilişkilendiriyorum. Kurulum bittikten sonra eğer ilk aşamada gelen pencerede daha önceki ayarları alıp almak istemediğinizi sorar istemiyorsanız sıfırdan kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Daha sonra kodlarınızı yazarken görünüm ayarlarınızı seçebileceğiniz ekrandan istediğiniz renk ve görünüm ayarlarını seçip başlangıç ekranına geçebiliriz.

PyCharm’ın aşağıda görmüş olduğunuz ana ekranından ayarlarını yapalım ilk olarak. Sağ alt köşede bulunan Congifure’den Settings’i seçerek ‘Project Interpreter’ kısmından kullanacağımız python sürümünü seçiyoruz. Yukarıda boş gözüken Project Interpreter kısmını açıp kurduğumuz Python sürümünü seçiyoruz.

İlk aşamada pip ve setuptools modülleri bulunur. Pip; Python paketlerini kurmak için bir araçtır. Diğer modüllerinde kurulması için setuptools modülünü seçip sağda bulunan yukarı ok tuşundan güncelleyelim. Gelen modüllere ek olarak yüklemek istediğiniz olursa sağ tarafta bulunan ‘+’ dan istediğiniz modülü kurabilirsiniz. ‘Apply’ uygula diyerek yaptığımız ayarlar için kendini güncellemesini bekliyoruz.

Şimdi ilk projemizi açabiliriz. ‘Create New Project diyerek’ yeni bir proje oluşturuyoruz. Gelen pencerede projenizin bulunmasını istediğiniz yerin uzantısını ayarlayabilirsiniz. Bir altındaki ‘Interpreter’ kısmından kullanmak istediğiniz python versiyonunuzu seçebilirsiniz, bilgisayarınızda diğer python versiyonları yüklü ise burada liste haline görünürler.

Sol üst köşede bulunan FILE menüsünden New diyerek Python File dosyası oluşturarak başlayabiliriz.

İlk deneme için IDLE’de yaptığımız gibi;

>>>print(‘Merhaba Dünya’)

ile deneyebiliriz.

PyCharm sayesinde uzun uzun ‘print’ yazmanız gerekmediğini, parantezi açtığınızda aynı zamanda IDE’nin sizin için kapattığını fark ettiniz mi ? IDE kullanmanın fayda ve kolaylıklarını projeleri yaparken daha iyi anlayacaksınız.

Bu yazıyı denerken sorun yaşadığınız yerde ya da aklınıza takılan soruları yorum olarak yazın en kısa sürede cevaplarım.