Raspberry Pi Nedir ? ve Özellikleri
Hobi amaçlı proje yapanların veya mühendislerin, öğrenmek ve problem çözmeyi sevenlerin dikkatini sürekli üzerinde toplamayı başaran Raspberrry Pi; düşük maliyetli, yüksek performanslı kredi kartı boyunda bir tek kart bilgisayardır. Ne olduğuna, nasıl kullanıldığına ve neler yapabileceğimize bakmaya başlayalım.
Raspberry pi’nin, fiyatı 5 ile 35 dolar arasında değişebilir. Dünyanın her yerinde kullanılabilir ve uygun bir masaüstü bilgisayar olarak yada akıllı cihazlar oluşturmak için kullanılabilir.

Rpi (uzun uzun her seferinde yazmayalım artık:)) ile çocukların kodlamayı daha kolay öğrenmesi amaçlanmıştır. Daha sonra yapılan projeler büyüdükçe kartın da kapasitesi arttırıldı ve şuan en popüler teknolojilerden biri oldu.
“Raspberry Pi Vakfı, dijital üretimin gücünü tüm dünyadaki insanların eline bırakmaya çalışan, Birleşik Krallık merkezli bir yardım kuruluşudur. Bu sayede insanlar, giderek artan dijital dünyamızı anlayabilecek ve şekillendirebilecek, kendileri için önemli olan sorunları çözebilecek ve geleceğin işleri için donanımlı olacaklardır.”
Cihazın kapsamını monitör, mouse, klavye ve kamera gibi modüller ekleyerek genişletebilirsiniz. Bu arada eğer bir Raspberry Pi’ye sahip değilseniz teknik özellikleri, teknik detayları ve satın almak için buraya bakabilirsiniz. Hadi biraz özelliklerini inceleyelim.
- USB bağlantı noktaları – Bir fare ve klavye gibi çevre ekipmanları bağlamak için kullanabilirsiniz.
- SD kart yuvası – İşletim sistemi yazılımınız ve dosyalarınızı saklamak için gerekli olan SD kartı buraya yerleştirebilirsiniz.
- LAN Port (Ethernet Portu) – Kablosuz bir LAN üzerinden ağa erişebileceğiniz gibi bir ethernet kablosu ile de bu porttan ağa bağlanabilirsiniz.
- Ses girişi – buradan kulaklık veya hoparlör bağlayabilirsiniz.
- HDMI bağlantı noktası – Raspberry Pi’nin çıkışını görüntülemek için kullandığımız monitörü (veya projektörü) bağladığınız yerdir. Monitörünüzde hoparlörler varsa, sesleri duymak için de kullanabilirsiniz.
- Mikro USB güç konektörü – bir güç kaynağını bağladığınız yerdir. Tüm diğer bileşenlerimizi bağladıktan sonra her zaman en son yapmalısınız.
- GPIO portları – bunlar, LED’ler, butonlar vs. gibi elektronik bileşenleri Raspberry Pi’ye bağlamanıza olanak sağlar.
Raspberry Pi hakkında bilgi sahibi olduğunuza göre artık onu kullanmaya ve yapabileceklerimizin sadece hayal gücü ile sınırlı olduğu bir dünyaya geçebiliriz. Kurabileceğiniz işletim sistemleri, nasıl kurulacağı ve örnek uygulamalar için diğer yazılarda görüşmek üzere 🙂
Aklınıza takılan yada sorunla karşılaştığınız bir aşama varsa yorum olarak yazarsanız en kısa sürede yardımcı olurum. Okuduğunuz için teşekkürler..
Kaynak : https://projects.raspberrypi.org/en/projects/raspberry-pi-getting-started