Python Nasıl İndirilir-Kurulur?

Guido Van Rossum adlı Hollandalı bir programcı tarafından yazılan Python’ın adının hepimiz pitondan geldiğini düşünerek yanıldık. Python ünlü bir modern İngiliz komedi grubu olan ‘Monty Python’ dan gelmektedir. (Belki merak etmişsinizdir :)) Bu küçük yanlış anlaşılmayı düzelttikten sonra sizlere Python’ı nasıl indirip kurabileceğiniz ve nasıl kullanabileceğiniz ile ilgili yazıya geçiyorum. Python, kolay anlaşılır ve nesne tabanlı bir dil olmasının yanında çok geniş kütüphane desteği de sunmaktadır. Çeşitli alanlarda kullanılan güçlü ve dinamik bir programlama dilidir.

‘Neden Pyhton ?’ konusunu başka bir yazıda yorumlamıştık okumadıysanız göz atabilirsiniz. O yüzden şimdi hiç girmeyip size nasıl indirildiği ve kurulum kısmını anlatmaya geçiyorum.

Öncelikle eğer işletim sisteminiz GNU/Linux ise hemen hemen hepsinde Python kurulu olarak gelmektedir. Kontrol etmek için yada versiyonunu öğrenmek için terminal ekranını açıp, komut satırına;

>>> python3 –version

yazabilirsiniz. Eğer bilgisayarınızda yüklü değil ise komut satırına;

>>> sudo apt-get install python3.6

yazarak Python 3.6 versiyonunu yükleyebilirsiniz.

Eğer Windows kullanıyorsanız https://www.python.org/downloads/windows/ linkine tıklayarak resmi sitesinden kurulum dosyasını indirebilirsiniz. Dosyayı indirirken bilgisayarınızın Windows versiyonuna dikkat etmelisiniz. Hangi versiyonu kullandığınızı ‘Windows + Pause/Break’ tuşlarına basarak
yada ‘Denetim Masası’ bölümündeki ‘Sistem’ kısmından öğrenebilirsiniz.

   

Dosyayı indirip çalıştırdıktan sonra yukarıda gördüğünüz penceredeki kırmızı ile gösterdiğim kutucuğu işaretlemeyi unutmayın. ‘Install Now’ diyerek devam edebilirsiniz. Kurulum tamamlandığında IDLE olarak açıp deneme yapabiliriz.

IDLE, Python ile birlikte gelen bir geliştirme ortamıdır. Başlangıç olarak yazacağınız birkaç kodu burada deneyebilirsiniz. İnteraktif olarak değer ataya bilmenize ve çıktı alabilmenize olanak sağlar bu yüzden ilk denemelerinizi yapabilir ve ekrana ilk aşamada bunu yazmazsak içimizin rahatlamadığı ‘Hello World‘ yazısını yazdırabilirsiniz.

NOT : IDLE’yi açtığınızda gelen ‘>>>’ ifadesinden sonra komutunuzu boşluk bırakmadan yazmaya dikkat etmelisiniz.  Aksi takdirde hata verecektir haberiniz olsun.

IDLE başlangıç için basit uygulamalar için yeterlidir ancak kodlarınızı yazarken hem daha kolay ve rahat çalışabileceğiniz hem de ileri uygulamalarda kullanabilmek için bir IDE programına ihtiyacınız olacak. Ben PyCharm ile örnekleri göstermeyi tercih ettim nasıl indirip kurabileceğiniz ile ilgili yazıya buradan erişebilirsiniz.

Aklınıza takılan yada sorunla karşılaştığınız bir aşama varsa yorum olarak yazarsanız en kısa sürede yardımcı olurum. Okuduğunuz için teşekkürler..